Voor leerkrachten

Beste leerkracht,

Fijn dat u meeleeft met vrouwen en meisjes in Oost-Congo. Vrouwen en meisjes hebben er het niet gemakkelijk. Er is veel armoede. Vrouwen en meisjes worden beschouwd als ondergeschikt. En bovendien zijn ze nooit veilig voor verkrachting.
Het lijkt misschien geen gemakkelijk onderwerp voor kinderen. Toch kunt u met hen hierrond werken.

Wil je graag dat Mamas for Africa bij jullie in de klas komt spreken?

Neem dan contact met ons

STUUR EEN MAIL BEL ONS OP 016/ 20 63 43

Lees samen het verhaal van Belle

Een meisje van 12 dat werd verkracht door haar buurman.
Lees het verhaalDownload het werkblaadje

Of bekijk samen het filmpje van Sifa

Sifa vertelt hoe haar Mama brutaal werd verkracht.
Bekijk het filmpje

1 op 3 vrouwen en meisjes krijgt te maken met seksueel geweld!

In Oost-Congo krijgt 1 op 3 meisjes en vrouwen te maken met geweld. Ze lopen het gevaar dat jongens en mannen hen lastig vallen en dingen doen met hen die ze niet willen, hen aanraken waar ze dat niet willen en hen pijn doen … Dat heet seksueel geweld. Daarna worden ze aan hun lot overgelaten. Vaak worden ze door hun man verstoten omdat ze schande brengen over de familie. Gelukkig helpt Mamas for Africa deze meisjes en vrouwen. Dikwijls is het nodig dat ze naar het ziekenhuis gaan om hun wonden te laten verzorgen.

Waarom is er zoveel geweld in Oost-Congo?

In Oost-Congo zijn er al meer dan 25 jaar gevechten tussen gewapende groepen. Een belangrijke oorzaak voor die oorlog zijn de vele grondstoffen die in de grond zitten, zoals goud en coltan. Van goud weten we allemaal dat het veel waard is. Maar ook grondstoffen zoals coltan zijn vandaag onmisbaar. Coltan hebben we bijvoorbeeld nodig in onze smartphones. Die gewapende groepen willen de baas zijn over de grondstoffen. Ze verkopen die aan andere landen om geld te verdienen.

Daarom verjagen ze de mensen uit hun huisjes en worden veel vrouwen en meisjes slachtoffer van seksueel geweld. Ze worden dan aan hun lot overgelaten en vaak ook nog eens weggestuurd door hun man. Want een vrouw die verkracht is, brengt schande over de familie. Op die manier worden hele families kapot gemaakt en krijgen bendes vrij spel. 

‘Verkrachting inzetten als oorlogswapen’ is een strategie die in Oost-Congo al lang wordt toegepast.

Het ontmenselijken en het vernederen van de tegenstander doet de hele gemeenschap uiteen vallen. Doordat er zoveel seksueel geweld op vrouwen en meisjes werd gepleegd, is seksueel geweld vandaag ook heel normaal geworden. Het zijn niet alleen meer gewapende mannen die verkrachten. Het gebeurt nu dikwijls ook door mannen uit de buurt.

Mamas for Africa maakt het verschil voor deze meisjes en vrouwen die anders zonder hulp achterblijven.

"Verkrachting wordt ingezet als oorlogs-wapen. "

Maak het verschil

Hoe helpt Mamas for Africa deze vrouwen en meisjes?

  • OPVANGEN - Mamas for Africa zoekt vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld op. Want vrouwen durven niet te vertellen wat er gebeurd is omdat ze schrik hebben dat hun man hen dan zal wegsturen.
  • VERZORGEN - Mamas for Africa laat hen verzorgen in het ziekenhuis. Maar Mamas for Africa luistert ook naar wat er gebeurd is. We helpen hen om er over te praten zodat ze zich weer beter voelen.
  • SENSIBILISEREN - Mamas for Africa gaat ook spreken in dorpen, in scholen of kerken om te zeggen dat we tegen geweld zijn, dat het niet juist is wat sommige mannen met vrouwen en meisjes doen, en dat we vrouwen en meisjes moeten helpen i.p.v. hen te verstoten. Dat noemen we sensibiliseren.
  • BEMIDDELEN - Mamas for Africa gaat ook spreken met de man om ervoor te zorgen dat vrouwen weer thuis mogen gaan wonen. We leggen de man uit dat het niet de fout van de vrouw is en dat hij zijn vrouw moet helpen i.p.v. te verstoten.

Wilt u samen met de klas of school ook iets doen voor de meisjes en vrouwen in Oost-Congo?

Organiseer dan een actie. Neem vrijblijvend contact met ons

STUUR EEN MAIL BEL ONS OP 016/ 20 63 43